Hedef Kitle Analizi Nasıl Yapılır?
Başarılı bir pazarlama çalışmasının anahtarı, hedef kitlenizi tanımaktır. Okula dönüş kampanyalarının çoğunluğu anneleri hedef alırken, babalar okul alışverişinde annelerden 115 dolar daha fazla harcıyorlar.
Invesp’e göre, SaaS şirketleri ödeme yapan müşterilerini, kredi kartı bilgilerini sormadan ücretsiz bir deneme sunarak iki katına çıkarabilir.
Pazarlama stratejilerinizi oluştururken bu tarz gerçekleri aklınızda bulundurun. Önemli olan kitlenizle en çok etkileşime gireceğiniz platformda iletişim kurmaktır. Bu bağlamda Facebook Analytics ve Google Analytics platformlarının size nasıl yardımcı olacabileceğini örneklerle ele aldık.
Facebook Analytics ile Hedef Kitle Analizi
Facebook Analytics, reklamverenlere, geliştiricilere ve ürün yöneticilerine mobil uygulamalarının ve web sitelerinin performansını daha iyi anlamak için ücretsiz sunulan güçlü bir araçtır.
Facebook Analytics’in Avantajları
Facebook Analytics’in diğer analitik çözümlerine kıyasla en büyük avantajı, bir bireyin davranışını daha iyi yansıtan bilgiler sağlamak için Facebook’un belirli bir kullanıcıyı aygıtlar ve oturumlar arasında tanımlayabilmesini sağlamaktır. Facebook’un aygıtlar arası izleme yeteneklerinden yoksun olan diğer analitik çözümleri, bu eylemleri tek bir kullanıcıdan sanki birden fazla kullanıcıymış gibi ele alır.
Facebook Analytics’in bir diğer harika özelliği de yalnızca Facebook’ta bulunabilecek demografik bilgilerle doğru kitle segmentleri oluşturma yeteneğidir. Bu, diğer analitik platformlarının, kullanıcıların yaşlarını, cinsiyetlerini ve yerlerini belirlemek için kullandıkları tahminden farklıdır.
O zaman hemen Facebook Analytics ile hedef kitle analizi uygulamalarına bakalım.
Kullanıcı Akışınızı Optimize Etmek İçin Hunileri Kullanın
Kullanıcı davranışı hunileri, kullanıcıların ödeme yapan bir müşteri olma yolunda nereye gittiğini analiz etmeye yarar. Bir huni görselleştirme aracını, Facebook Analytics’in “Huniler” ekranında bulabilirsiniz.
Buradan, ilk huninizi yapmak için “Huni Oluştur”u seçebilirsiniz. Daha sonra huni adımlarını Facebook Pixel veya SDK aracılığıyla tanımladığınız dönüşümlerden seçebilirsiniz. Müşteri yolculuğundaki her bir adımın doğru bir görünümünü elde etmek için mobil uygulamanızda veya web sitenizde gerçekleştikleri sıraya göre dönüşümleri seçin. Dönüşümleri yanlış sırada seçerseniz endişelenmenize gerek yoktur. Seçtiğiniz dönüşümleri sürükleyip bırakarak kolayca yeniden düzenleyebilirsiniz.
Aşağıda, Sayfa Görünümü, Kayıt İşleminin Tamamlanması ve ardından Satın Alma için kullanıcı davranışına bakarak bir e-ticaret web sitesi için bu huni analizine bir örnek verilmiştir:
Böylece ziyaretçilerinizin dönüşüm için belirlediğiniz adımları geçme oranını görüp sitenizde nerelerde optimizasyon yapmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz.
Tutundurmayı ve Müşteri Yaşam Değeri’ni Anlamak İçin Kohorts’u Kullanın
Facebook Analytics’te gerçekleştirebileceğiniz diğer bir analiz, kullanıcıları, mobil uygulamanızla veya web sitenizle ilk etkileşimde bulundukları güne göre yalıtmanıza ve zaman içindeki davranışlarını görmenize olanak tanıyan bir grup analizidir. Bu, iki önemli soruya cevap vermenizi sağlar. İlk olarak, çeşitli zamanlarda edindiğim yeni kullanıcılar ürünümü kullanmaya devam ediyor mu? İkincisi, yeni kullanıcılar zaman ilerledikçe ne kadar gelir kazandırıyor?
Aktivite bölümünü ve ardından Cohorts ekranını seçerek kohort analizini en iyi şekilde keşfedebilirsiniz. Buradan sihirbazı kullanmaya başlamak için “Kohort Oluştur” düğmesini seçersiniz. Sihirbaz, ilk eylemi bir gün içinde kaç kullanıcının tamamladığını ve ardından belirttiğiniz bir süre boyunca ikinci işlemi tamamladığınızı belirlemek için iki etkinlik seçmenizi ister.
Aşağıdaki örnekte, mobil uygulama yükleme ürünü için iki olay gösterilmektedir: Uygulama Yüklemeleri ve Uygulama Başlatmaları.
Bu görünümde, 0. gün, kullanıcının uygulamayı yüklediği günü, 1. gün ertesi günü temsil eder. Burada 28 Eylül’de elde edilen kullanıcıların ilk 11 gün içinde uygulama ile etkileşime daha fazla girdikleri görüyoruz. 28 Eylül’de hedef kitle veya ürünle ilgili farklı bir şey olup olmadığını incelemek faydalı olabilir.
Kitle ve ürünlerinizi kohort analizi ile değerlendirebilmenin bir başka yolu, zaman içinde çeşitli noktalarda edindiğiniz müşterilerin müşteri yaşam değeri değerini (LTV) denemek ve tahmin etmektir. LTV’yi anlamak, başarılı pazarlama için çok önemlidir çünkü çoğu işletme, zaman içinde tekrar eden gelirleri ve alımları artırmak için ilk satın alımda daha az kar elde etmeye isteklidir. Kohort analizleri, zaman içerisinde pazarlama stratejinizden ne kadar gelir sağladığınızı görmenizi sağlar.
LTV verilerine bakmak için satın alma gibi kendisiyle ilişkilendirilen geliri olan bir etkinlik olarak seçilen ikinci etkinliği ayarlayın ve bunun yerine “Birikimli Değerler” görüntülemek için “Kullanıcı Tutma” ifadesini gösteren açılan menüyü ayarlayın. Bu görüşe bir örnek aşağıdadır:
Daha sonra geleneksel bir LTV formülü kullanarak bir LTV tahmini oluşturmak için bu verileri saklama verilerinizle uyumlu olarak kullanabilirsiniz. Bu tahmini değeri elde etmek için aylık tekrar eden gelirlerin ortalamasına bakmanızı, ortalama müşteri ömrünüzle kar marjınızı çarpmanızı öneririz. Aşağıda bu yönteme bir örnek verilmiştir:
Ortalama aylık yinelenen gelir = 500 TL
Ortalama müşteri ömrü = 18 ay
Kar Marjı =% 20
Ortalama aylık yinelenen gelir x ortalama müşteri ömrü x marj = Tahmini LTV
500 TL x 18 x 0,20 = 180 TL
Bu durumda seçilen herhangi bir günde ortalama aylık gelirinizi 500 TL olarak görebilseniz de satın alma çabalarınız, kaydedilen ilk gelirden 3 kat daha yüksek maliyetlerde karlı olacaktır.
Facebook Analytics, hedef kitlenizi daha iyi anlamak ve pazarlama hedeflerinizi daha iyi bir şekilde karşılamak için ayarlamak için çeşitli fırsatlar sunar. Dijital pazarlama aracı olarak Facebook Analytics’i düzenli olarak kullanmalısınız.
Hedef Kitle İstatistikleri ile Hedeflemenizi Geliştirin
Hedef Kitle İstatistikleri, kitlenizle ilgili büyük miktarda veri ortaya çıkarır. Bu araç, ilk olarak, reklamverenlerin reklamlarını daha etkili bir şekilde hedeflemelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır, ancak yalnızca izleyicileri hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen kişiler tarafından da kullanılır. Bu bilgi, reklam yapmasanız bile yardımcı olabilir.
Hedef Kitle İstatistikleri’ne Reklam Yöneticinizdeki “Plan” bölümünün altında bulabilirsiniz.
Ürettiğiniz gıda ürünlerinizle yapılan tarifler sunduğunuzu varsayalım. Muhtemelen bir Facebook reklamı oluştururken “Tarifler”i bir ilgi alanı olarak hedeflemenin iyi bir fikir olduğunu varsayarsınız. Sonuçta, internette tariflerlerle ilgilenen insanları hedef almak istiyorsunuz.
Kimi hedef alacağınızı bulmak için, Hedef Kitle İstatistikleri’ne gidin ve “İlgi Alanları” olarak “Tarifler” hedefine girin. Ardından , bu kitle hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Sayfa Beğenmeleri” sekmesini tıklayın.
Üst bölümde, seçtiğiniz kitlenin beğendiği sayfaları görebilirsiniz . Başka bir deyişle, “Tarifler”i hedeflediğinizde, bu Facebook sayfalarını beğenen kişileri hedefliyorsunuz.
Gördüğünüz tüm ilgili sayfaları not edin . Ardından, bu sayfaları tek tek Hedef Kitle İstatistikleri’ne yerleştirin ve hangi sayfaların beğenildiğini görün. Yazdığınız terimle alakalı olan sayfaları bulacaksınız.
Alakalı ilgi alanlarının listesini oluşturduktan sonra kitlenizi kaydedin ve reklamınızı oluştururken hedefleme bölümünde seçin.
Google Analytics ile Hedef Kitle Analizi
Trafik Kaynakları
Kanallar – Hedef kitleniz çoğunlukla ücretli reklamlar veya doğrudan aramalardan mı geliyor? Ya da yönlendirmelerden mi? Çalıştığınız belirli kampanyaların bir sonucu mu geliyor?
Benzer şekilde, içeriğinizin en iyi performansı hangi saat dilimlerinde olduğunu görmek önemlidir. Ardından, içeriğinizi, hedef kitlenizin en çok göreceği ve okuyacağı zamanda tanıtabilirsiniz.
Dolayısıyla, içerik pazarlama performansını izlerken farklı kanallarda paylaşılan yayınların performansını farklı zamanlarda karşılaştırmak ve en iyi performansa sahip yayın hangisinin olduğunu görmek iyi bir fikirdir.
Bu metrikleri bulmak için yapmanız gerekenler:
Google Analytics > Edinme > Tüm Trafik > Kanallar adımlarını takip ettikten sonra İkincil Boyut olarak “Zaman” boyutunu seçin.
Kitle Hedefleme: Yüksek Değerli Bir Hedef Kitleye Ulaşıp Ulaşmadığınız Nasıl Belirlenir
Google Analytics’in Kitle İlgi Alanları Raporları oluşturmanız gereken içerik türlerine karar vermede yardımcı olabilir, şu anda web sitenizi kimlerin ziyaret ettiğini ve ücretli reklam kampanyalarını nasıl optimize edebileceğinizi anlamanıza yardımcı olabilir .
Bu raporlara erişmek için:
- “Kitle” sekmesini tıklayın ve
- “İlgi Alanları” açılır menüsünü seçin.
İlk önce Yakın İlgi Alanları Kategorileri’ne bakalım.
Yakın İlgi Alanları, kullanıcıların çevrimiçi ilgi alanları, genel ilgi alanları, tutkuları ve yaşam tarzlarına göre ayrıldığı yerdir.
Örneğin, en sevdiğiniz spor takımlarını sosyal medyada takip ederseniz ve Google’da dün geceki basketbol oyununun sonuçlarını arar ve gelecek cumartesi günkü maça bilet satın alırsanız, Google Analytics Affinity Kategorinizi “Sports & Fitness/Sports Fan.” olarak belirler.
Peki bir şirket niçin büyük bir spor hayranı olduğunuzu umursar?
Uzun zamandır devam eden ilgilerinizin ve alışkanlığınızın ne olduğunu bilerek, bir şirket sık sık ziyaret ettiğiniz sporla ilgili web sitelerinde Google Görüntülü Reklamlar yayınlayabilir.
Basitçe söylemek gerekirse, işletmeler hedef kitlelerinin ilgi alanlarının ve alışkanlıklarını bilerek marka veya ürünlerinden haberdar olmalarını sağlamak için Affinity Kategorileri’ni kullanabilir.
İpucu: Kitleniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için Affinity Kategorileri raporunuza ikincil bir boyut ekleyin. Yaş, cinsiyet, coğrafi konum, trafik türü, kaynak/araç ve daha fazlası gibi bilgileri ekleyebilirsiniz.
Pazar içi segmentlere geçelim. Pazar İçi Segmentler’de, belirtilen kategoride aktif olarak araştırma yapan ve bir hizmet ve ürün satın almayı düşünen kullanıcılar yer alır.
Pazar içi segmentler, dönüşme olasılığı daha yüksek olan potansiyel müşterileri hedeflemenize yardımcı olur.
Örneğin: İşletmeniz dizüstü bilgisayarlar ile ilgilenen elektronik bir markadır, daha sonra Market içi izleyiciler aktif olarak dizüstü bilgisayar araştırmak veya satın almak isteyen izleyicileri hedeflemenizi sağlar.
Nasıl araba alabileceğinizi düşünün. Muhtemelen bazı profesyonel yorumları, bazı sosyal yorumları, diğer modellere ve araç üreticilerine bakar, fiyat hesaplayıcılarına bakar, bölgenizdeki satıcıları ararsınız. Ve Google tarafından izlenen tüm bu etkinliklerinizle “Auto & Vehicle” Pazar İçi Segmentleri’nde yer almak için nitelikli bir aday olursunuz.
Pazar İçi Segmentleri, belirli bir Pazar İçi Segmentine geçici olarak ilgi duyan bireyler olarak görmelisiniz. Bir kişi otomobil tutkunu olmayabilir, otomotivle ilgili şeyler okumayabilir ancak yukarıda belirttiğimiz satın alma öncesi işlemlerini yaparsa kısa bir süre için bir “Auto & Vehicle” Pazar İçi Segmentleri’nde yer alacaktır.
Google Analytics Segmentleri
Google Analytics segmentleri ile hedef kitlenizi anlamaya daha da yaklaşırsınız. Hedef kitlenizi anlamaya daha yakın olmak, başarılı bir pazarlama kampanyasına daha yakın olmak demektir.
1- Etkileşimli Trafik Segmenti
Google Analytics’te, etkileşimli trafiği ölçmek için kullanabileceğiniz bazı standart ölçümler var. Örneğin, birden fazla sayfa görüntüleme içeren oturumlar ve belli bir asgari oturum süresine sahip olan oturumlar. Oturum başına sayfa görüntüleme sayısını ve oturum süresini kendi verilerinize dayandırmak en iyisidir. Google Analytics istatistiklerinizdeki ortalamalara bakabilirsiniz. Bu ortalamaları Kitle > Genel Bakış bölümünde bulabilirsiniz.
Örneğin blogunuzun ortalama oturum süresi 00:56 ve oturum başına sayfa görüntülemesi 1,47 olsun. Bu blog için aşağıdaki gibi bir segment oluşturabilirsiniz:
Burada olduğu gibi “VE” komutunu kullanın. Böylece veri akışı her iki koşul sağlandığında olur.
Segment oluşturucuda, segmentinizin çalışıp çalışmadığını ve segmentte kaç kullanıcının olduğunu gösteren gerçek zamanlı bir kontrol var. Kullanıcı sayısı oldukça az ise, bu geçerli sonuçlar çıkarmayı zorlaştırır; daha büyük bir örneklem büyüklüğüne ihtiyacınız vardır. Bunun için daha geniş bir tarih aralığı için segmenti oluşturabilirsiniz.
2- Sosyal Medya Segmenti
Trafiğinize sosyal medya kaynaklarından bakmak, sosyal medyada neyin işe yarayıp neyin yaramadığı hakkında bilgi edinmenizi sağlar.. Böylece sosyal medya stratejinizi düzenleyebilirsiniz.
Bu segmenti oluşturmak için önce sosyal medya kaynaklarınızı tanımlamanız gerekiyor. Ve bu kaynakların Google Analytics tarafından tanınmasının farklı yolları var. Dolayısıyla, iyi bir ilk adım, segmente hangi sosyal ağları ekleyebileceğinizi görmek için Google Analytics’teki ‘Ağ Yönlendirmeleri ’raporunu kontrol etmektir.
Bir sosyal trafik segmenti örneği aşağıda verilmektedir:
“Veya” ifadesini kullanın, böylece veri akışı için trafik bu koşullardan birini sağlaması yeterli olacaktır.
Örneklerin işinize yaraması dileğiyle. Siz de hedef kitle analizi ile fikirlerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz.
Okuma Önerisi: Instagram’da Hedef Kitleye Nasıl Ulaşılır?