2024 Google Sıralama Faktörleri

2024 Google Sıralama Faktörleri

Saniyede yaklaşık 99 bin arama yapılan Google da sıralama faktörleri de sürekli güncelleniyor. Rakamı basit bir hesapla günde yaklaşık 8,5 milyar ve yılda yaklaşık 2 trilyon küresel aramaya genişletmek mümkün. Bu aramaların %15’i sistemin daha önce görmediklerinden oluşuyor. Arama dizinini web sayfaları, görseller, kitaplar, videolar, bilgiler ve birçok farklı öğe ile sürekli güncelleyen sistem sıralama faktörlerini de bu güncellemelerle uyumlu şekilde yenilemeye devam ediyor. Bu değişikliklerden bazıları çok az fark edilirken bazılarının etkisi daha büyük olabiliyor.

Arama algoritmaları kullanıcıya en yararlı bilgileri sağlamak için sorgu kelimeleri, sayfaların ilgi düzeyi, kaynakların uzmanlığı, konum ve ayarlar dâhil olmak üzere birçok farklı kritere sahip. Sorgunun niteliğine bağlı olarak her faktörün denge ağırlığı değişiyor. Dolayısıyla sıralama listesinde sürekli dalgalanmalar görmek oldukça doğal. Bu nedenle SEO uzmanları sayfalarının listede sağlıklı bir konumda kalmak için sıralama faktörlerini takip etmek ve değişkenlere uyumlanmak zorunda.

Google 2023 İstatistikleri

2024 Google Sıralama Faktörleri

DALL-E ile üretildi

Google’ın popülerliği yapay zekâ sistemlerinin çıkışıyla biraz sarsılmış olsa da güncelliğini korumaya devam ediyor. İşte 2023 yılı için bazı istatistikler:

  • Pazar Payı: Masaüstü kullanıcılarının %72’si, mobilden arama yapanların ise %92’sinin tercihi Google.
  • Algoritma Güncellemeleri: SEO’ların %65’i Google’ın 2023 algoritma güncellemelerinin web trafiğini ve SERP sıralamasını olumlu etkilediğini söylüyor.
  • Yapay Zekâ: Google Asistan, navigasyonda %98’lik doğruluk oranıyla Apple Inc.’in Siri ve Microsoft’un Cortana’sı gibi sesli asistan rakiplerini geride bırakıyor.
  • Arama Davranışı: Masaüstü Google’da arama yapanların %25’i, mobil cihazlarda ise %17’si tıklama olmadan sonlandırıyor. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler organik SERP’lerde 1,76 kat daha fazla tıklama alıyor.
  • Google Chrome: Temmuz 2023 itibarıyla Chrome web tarayıcısı pazar payının %63’ünü oluşturuyor.

Küresel arama motoru pazarındaki lider konumunu sürdüren Google 2024 sıralama faktörleri neler? Okumaya devam edin.

Öne Çıkan Google Sıralama Faktörleri

2024 Google Sıralama Faktörleri

Google’ın 200’den fazla sıralama faktörü olduğu bilinse de sadece bazılarının doğrulanmış olduğunu unutmamak önemli. Öne çıkan faktörleri şöyle sıralamak mümkün:

Kaliteli İçerik Oluşturma

Google yararlı içeriklere her şeyden çok önem veriyor. Faydalı içerikler Google aramalarında kullanılmak üzere bir sinyal oluşturuyor. Bununla birlikte nispeten ziyaretçi beklentilerini karşılamayan içerikler aramaların performansını düşürüyor. Bu nedenle yararsız içeriklerin kaldırılması sıralamada avantaj sağlıyor. İçeriklerinizi optimize etmek için bazı ipuçları:

  • Anahtar kelimeleri sorgulamalarla uyumlu hale getirmelisiniz.
  • Hedef (odak) anahtar kelimeyi başlık etiketinde ve meta açıklamalarda kullanmalısınız.
  • Odak ve ilgili anahtar kelimeleri içerik boyunca dengeli şekilde dağıtmalısınız.
  • İçeriği kullanıcıya faydalı olabilecek şekilde tekrar düzenlemeli, bazı konularda ilk elden deneyiminizi paylaşarak içeriği tamamen özgünleştirmelisiniz.
  • Yazdığınız konu hakkındaki deneyimlerinizi, sertifikalarınızı ve başarılarınızı vurgulayarak markanın güvenirliğini ön plana çıkarmalısınız.

Backlink’ler

Diğer web sitelerinden size verilen bağlantılar temel Google sıralama etkenleri arasında yer alıyor. Backlink’leri köprüler gibi düşünmek mümkün. Dolayısıyla ne kadar çok köprü varsa web sitesinin sıralaması o kadar yüksek demek. Backlink’lerin konuyla ilgili olması ve kullanıcıyı doğru şekilde yönlendirmesi önem taşıyor. Sitenizdeki köprüleri onarmak ve optimize etmek için bazı düzenlemeler şöyle:

  • Niş konularla ilgili kişisel deneyimleriniz ve orijinal araştırmalarınızı yazarak diğer web sitelerinin dikkatini çekmeli, sitenize editöryel backlink verilmesini sağlamalısınız.
  • Forum profilinize, ilgili blog gönderilerine yaptığınız yorumlara, sosyal medya profillerinize kendi web sitenizin linkini bırakarak backlink’ler oluşturmalısınız.
  • Bir sorunu çözmeye yardımcı olacak orijinal bir araç üretmek gibi niş ve orijinal çözümlerle sitenizin trafiğini artırma yollarını denemelisiniz.
  • Konuk blog yazma, etkileyici işbirlikleri veya çevrimiçi topluluklarda ve forumlarda link paylaşımına izin verilen yerlerde etkinlik göstererek manuel backlink sayısını artırmalısınız

Sayfa Deneyimi

Kullanıcı faydalı bilgileri kolay sitelerden elde etmeli. Google iyi bir sayfa deneyimi sağlayan içeriği ödüllendirmeyi amaçlayan bir sıralama sistemine sahip. Bunu müşteri memnuniyeti gibi düşünebilirsiniz. Web sitenizin hızı, mobil uyumluluğu ve robotlarca kolay şekilde taranabilirliği teknik açıdan sağlam olması anlamına geliyor. Sitenizin kullanıcılar tarafından benimsenmesini sağlayacak bazı teknik düzenlemeler şöyle:

  • Web sitesinin tasarımını masaüstünden tablete ve cep telefonuna kadar tüm cihazlar için optimize etmelisiniz.
  • Sitenizi HTTPS’ye taşımalısınız.
  • Görüntü sıkıştırma, kod küçültme ve sunucu optimizasyonu ile sayfa hızınızı artırmalısınız.
  • Sitenizin erişilebilirliğini değerlendirmek için Search Console gibi araçları kullanmalı ve takipte kalmalısınız.

Klasikler

Google’ın doğruladığı ve artık klasikleşen sıralama faktörleri de bulunuyor. Bu faktörlerin bazıları eski önemini kaybetmiş vaziyette. Aşağıdaki tabloda detaylarıyla görmeniz mümkün:

Sıralama FaktörüÖnem derecesi (3 – en yüksek, 2 – orta, 1 – en düşük)Açıklama
Canonical URL3Arama sonuçlarında ziyaretçilerin hangi URL’yi görmesini istediğinizi belirtmeniz önemli. Bununla birlikte benzer veya yinelenen sayfalara ilişkin sinyalleri birleştirmelisiniz. Böylelikle yinelenen sayfalarda harcanan tarama süresinden kaçınabilirsiniz.
URL uzunluğu2Sektör araştırmalarına göre kısa URL’ler Google’ın arama sonuçlarında az da olsa bir avantaja sahip.
H13Google başlık etiketlerini otomatik olarak belirlemek için kaynak olarak kullanıyor. Organik arama sonuçlarındaki tıklamalar bir sıralama faktörü olarak kullanıldığı için başlık etiketleri yüksek avantaj sağlıyor.
Manuel işlemler3Sitede “black hat” olarak belirlenen bir manuel işlem varsa sitenin belirli yerleri veya tümü Google arama sonuçlarında gösterilmiyor. 
Telif bildirim sayısı32012 yılından kalma bir klasik: Sitede telif ihlal bildirim sayısındaki yükseliş sıralamada düşüşe neden oluyor.
PageRank3Google Arama Merkezi’nin temel sıralama sistemlerinden biri.
Robots.txt3Site sahiplerinin aramalarda hangi içeriklerin öne çıkarılacağını kontrol etme yetkisi var. Bazı içerikleri engelleyerek sayfanın görünürlüğünü artırmanız mümkün. Bu kontrol Google açısından gerekli.
Domain Adı1SEO uzmanları Google’ın eski alan adlarına güvendiğini düşünüyor. Bununla birlikte John Mueller alan adının hiç bir işe yaramadığını belirtiyor. Bu bilgi domain adı biriktirerek satan “çiftlikler” için yıkıcı olmakla birlikte temelde odaklanılması gereken kaliteli içerikler ve güvenilir web sitesi.
AI kullanımı3Yapay zekâ veya otomasyonun uygun şekilde kullanılması Google yönergelerine aykırı değil. Ancak spam politikalarına aykırı, black hat taktikleriyle oluşturulan içerikler bu grubun dışında tutuluyor.
HTTP Durum Kodları34xx–5xx aralığındaki durum kodları ve başarısız yönlendirmeler (3xx) için hata mesajları oluşturuluyor. Sunucu yanıtında 2xx bulunması durumunda yanıtta alınan içerik değerlendirilebiliyor.
Kullanıcı ayarları3Kullanıcının bulunduğu bölge, hesap etkinlikleri ve arama ayarları bir sonraki arama listesini etkiliyor.
Spam algılama sistemleri3Google spam politikalarını ihlal eden içerik ve aksiyonlara karşı SpamBrain ve diğer birçok sistem kullanıyor. Hummingbird, Panda ve Penguen isimleriyle kullanılan algoritmalar zaman içinde temel sıralama sistemlerinin bir parçası hâline geldi.
XML Site haritası3Google, arama motorlarının sitedeki yeni ve güncellenmiş sayfaları keşfetmeleri için ilgili URL’leri ana içeriklerinin son değiştirilme tarihleriyle birlikte listeleyen bir XML liste haritası dosyası oluşturmayı öneriyor.
Core Web Vitals2Yükleme performansı ölçen LCP’nin ilk 2,5 saniye içinde oluşmasını sağlamak gerekiyor. Etkileşimi ölçen FID’nin 100 milisaniyeden kısa olması önem taşıyor. Görsel kararlılığı ölçen CLS puanının 0,1’den az olması gerekiyor.
Google İşletme Profili1Yerel sıralamaları iyileştirmek ve işletme bilgilerinin güncellenmesi için Google İşletme Profilini kullanmak gerekiyor. Profili kullanmak işletme sahiplerinin marka bilinirliğini artırması açısından önem taşıyor.
HTTPS1Sıralama algoritmalarında güvenli ve şifrelenmiş bağlantıları kullanan siteler sinyal olarak kullanılıyor. Ancak bu şimdilik küresel sorguların %1’inden daha küçük bir kısmını etkiliyor. Google ilerleyen dönemlerde HTTPS’e sahip sitelerin sıralamada daha avantajlı olacağının bilgisini de veriyor. 
Görsel altyazıları1Google görselin altyazılarını ve başlıklarını da önemsiyor. Ancak görselin altını anahtar kelimelerle doldurmaya sıcak bakmıyor.
Meta description1Meta açıklamalar Google arama sonuçlarında sayfanın snippet olarak kullanılmasını sağlayabiliyor. Bununla birlikte snippet seçiminde Google’ın özel bir algoritma kullandığını unutmamak gerek. Ancak sadece snippet için değil, kullanıcıyı siteye çekmek için de kaliteli meta içerikler kullanılması önem taşıyor.
Geçiş reklamları2Web sitelerinde iletişim kutuları ve reklamları görmek kaçınılmaz. Bununla birlikte sitede kullanıcı deneyimini kesintiye uğratacak şekilde geçiş reklamlarını Google önermiyor.
Mobil uyumluluk2Sitenin mobil kullanıma uyumlu olmasının önemi büyük. Bununla birlikte eğer site içeriği çok kaliteliyse mobil uyumlu olmasa bile arama sonuçlarında üst sırada görünebilir.
Bold anahtar kelime kurgusu1“Web sayfalarındaki içeriğin neyle ilgili olduğunu anlamak önem taşıyor. Anahtar kelimelerin bold olarak öne çıkartılması içeriğe verilen emeği gösterdiği için değerli ancak sayfanın sıralamasını yükseltmiyor” diyor John Mueller.
Orijinal içerik2Orijinal içerikler Google arama sonuçlarında belirgin bir şekilde liste başına çıkmayı sağlıyor. rel=”canonical” ve diğer yöntemlerle standart URL belirtme desteği de bu kapsama dâhil ediliyor.
Arama sonucu çeşitliliği2Algoritmalar aynı site için 2’den fazla web sayfası görüntülenmesini engelliyor. Site çeşitliliği sistemi alt alan adlarını (subdomain.example.com) bir kök alanın (example.com) parçası olarak görüyor. Ancak bazı durumlarda alt alan isimleri ilgiliyse çeşitlilik amacıyla ayrı siteler olarak değerlendirilebiliyor.
E-E-A-T2Kaliteli içeriğin sıralanmasında birçok farklı faktör kullanılıyor. Bununla birlikte içeriklerde deneyim, uzmanlık, yetkinlik ve güvenilirlikle ilgili faktörler öncelikli olarak belirleniyor.
Takip edilmeyen backlink’ler2Sitedeki belirli bağlantıları ve verilen sayfayla ilişkiyi Google’a bildirmek için <a> etiketinde rel özellik değerlerinden birini kullanmanız gerek. Bağlantı verilen sayfalar site haritaları gibi farklı yollarla bulunabiliyor ve sayfalar yine de taranabiliyor.
Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik (UGC)2Google site sahibi ile kullanıcıların yazdığı içerikler arasında ayrım yapmıyor. Sitede yayınlanan tüm içerikler sıralama için kullanılıyor. Dolayısıyla kullanıcıların sizin sitenizde yazdığı içeriklerin de standartları karşılaması önem taşıyor.
Site navigasyonu1Google arama robotları için gezinme hem ziyaretçilerin ihtiyacı olanları sıralama açısından hem de önemli içerikleri öne çıkarmaları için önemli. Robotlar bunu sayfa düzeyinde yapıyor olsalar da sitenin büyük resimde nasıl göründüğü hakkında da fikir sahibi olmaktan da hoşlanıyorlar. Bu nedenle navigasyon da önem taşıyor.
Site yorumları1Sistem birincil olarak yorumu sayfa düzeyinde değerlendiriyor. Önemli miktarda yorum içeriği olan bir siteniz varsa sistem sitedeki tüm içeriği değerlendiriyor. Ancak çok sayıda yorum yoksa sistem büyük bir olasılıkla site genelinde bir değerlendirmeye girmiyor.

Özel Google Algoritması Kuralları

2024 Google Sıralama Faktörleri

DALL-E ile üretildi

Gelişmiş kullanıcı deneyimi ve daha özel içerikler sağlamak bazı özel algoritma kuralları gerektiriyor. Google’ın belirlediği kurallar arama sonuçlarının ilgi düzeyini, doğruluğunu ve güncelliğini sağlamak için önemli. Bununla birlikte bireysel ihtiyaç ve ilgi alanlarına yönelik yanıtları getirmek amacıyla arama deneyimini kişiselleştirmek için kurallar gerekli. Google özel kurallarını şöyle listeleyebiliriz:

  • Sorgu yeniliği hak eder”: Google bazı aramalarda tazeliğe sıcak ekmek gibi değer veriyor. Haberler, trendler veya hızla değişen alanlar gibi konularda en son bilgileri içeren sayfalar daha yüksek sıralamaya sahip oluyor. 
  • “Sorgu çeşitliliği hak eder”: Bu resmi olarak onaylanmış bir Google algoritması değil. Bununla birlikte arama sonuçlarının belirsiz ve karmaşık olmasını engelliyor. Herhangi bir kelime üzerinden arama yaptığınızda bu kural belirsizliğin farkında olarak arama sonuçlarında tüm olasılıkları gösteriyor.
  • Kullanıcı tarama geçmişi: Google aramalarınızın sonuç listesi güvenilir bir arkadaşınızın tavsiyelerine benzetmek mümkün. Bu tavsiyeler sizin göz atma geçmişinize göre bir “ilgi düzeyi artışı” şeklinde belirleniyor. Böylelikle mevcut sorgunuzda da geçmişle alakalı sonuçlar ön planda yer alıyor. Bu kişiselleştirme sizi zaman harcamaktan ve fazla uğraşıdan kurtarıyor. Farklı sonuçlar almak için tarama geçmişinizi temizlemeniz veya gizli profilden arama yapmanız yeterli.
  • Öne çıkan Snippet’ler: Google içerik uzunluğu, biçimlendirme, sayfa yetkisi ve HTTP kullanımının birleşimine dayalı olarak öne çıkan Snippet içeriğini seçiyor.
  • Coğrafi hedefleme: Google sizinle çevrenizdeki yerel işletmeler arasında bir eşleştirme yapmayı seviyor. Böylelikle aramanızla ilgili en yakınınızdaki sonuçları size gösteriyor. Arama yaptığınızda karşınıza çıkan listede işletmelere dair tüm bilgileri ve maps üzerinden yol tarifini de görebiliyorsunuz.
  • Güvenli Arama: Güvenli aramanız açıksa yasaklı kelimeler içeren veya yetişkinlere yönelik içerikli arama sonuçları listelenmez.
  • “YMYL” Anahtar kelimeleri: “Kalp krizi belirtileri” veya “yatırım tavsiyesi” gibi hayatınızı önemli ölçüde etkileyen aramalar yaptığınızı farz edin. … Bu tip aramaların tamamı Google tarafından daha yüksek içerik kalitesi standartlarına tabi tutulur. Tıbbi ve finansal tavsiyeler, vergi veya hukuk konuları gibi arama sonuçlarında ilgili kuruluşlarla uzmanlar gibi güvenilir kaynaklardan gelen içerikleri tercih ediyor.
  • Telif şikayetleri: Google, meşru telif şikayetlerini içeren sayfaların sıralamasını düşürüyor.
  • Bigfoot güncellemesi: Bu güncelleme Google arama sayfalarına daha fazla alan adından sonuç eklemeye başladı. Eskiden bir sorgu için aynı siteden birkaç sayfa görmek mümkündü. Şimdi daha fazla farklı sonuç görebiliyorsunuz. Böylelikle çeşitlilik ve kalite korunmuş oluyor.
  • Nakit alışverişine yönelik aramalar: “Paris uçuşları” ifadesini aradığınızı düşünün. Google’ın algoritmaları bu aramanın bir satın almayla sonuçlanabileceğini biliyor ve daha farklı bir strateji oluşturuyor. Aramalarda farklı alternatifler, indirimler, fırsatlar ve avantajları öne çıkarıyor. Bu tip aramaları dünyayı dolaşan dostlardan tavsiye almak gibi düşünmek mümkün.
  • En çok okunanlar: “Top stories” kutuları Google’ın algoritmaları tarafından seçilen belirli anahtar kelimeler için tetiklenir. Bu anahtar kelimeler genellikle güncel olaylar, popüler kültür veya diğer ilgi çekici konularla ilgilidir.
  • Vince güncellemesi: Google bu güncellemeden sonra belirli anahtar kelimelerde büyük markalara kayırma uygulamaya başladı. Bu küçük markalar için olumsuz etki yarattığı nedeniyle eleştiri alıyor.
  • Alışveriş: Google alışveriş olasılığı yüksek aramalarda çeşitli markaların ürünlerini fiyatları ile birlikte listeliyor. Bu kullanıcıların zaman kazanmasını ve seçenekleri kolayca karşılaştırmasını sağlıyor.
  • Resim Sonuçları: Google arama sonuçlarında sorgunun içeriğine göre görsel yanıtlar da çıkabiliyor. Görsel sonuçların seçimi kişinin geçmiş aramalarına, sorgusuna ve konumuna göre oluşturuluyor.
  • Can sıkıntısına çare: Google’ın “her derde deva olmak” gibi bir misyonu da olabilir mi? Arama sonuçlarında eğlenceli Easter Egg’ler de dâhil olmak üzere çeşitli özellikler sunuyor. Bunlar genellikle popüler kültüre veya belirli tarihlere atıfta bulunuyor. Bir Easter Egg bulmak için arama motoruna belirli bir terim yazmanız gerekiyor. Örneğin “Atari Brekout” yazarak oyun oynamaya başlayabiliyorsunuz.
  • Markalar için tek site: Alan adı veya marka odaklı anahtar kelimeler aynı site için birden fazla sonuç getiriyor.
  • Çöp arama temizliği: Google’ın “Payday Loans Update” algoritması sahte siteleri cezalandırarak kullanıcıya güvenilir sonuçlara yönlendiriyor.

İçerik Bulutu Akademi

İçerik Bulutu Akademi, dijital pazarlama profesyonellerinin blog içerikleri, e-kitaplar, webinarlar, online eğitimler bulabileceği bir platformdur.

İlk Yorumu Başlat