Okuyucuyu İkna Eden Seyahat İçerikleri Oluşturmak İçin İpuçları

Okuyucuyu İkna Eden Seyahat İçerikleri Oluşturmak İçin İpuçları

Seyahat içerikleri üreten bir yazarsanız hazırlıyorsanız öyle rekabetçi bir alandasınız ki! Hedef kitlenizi bilgilendirmek, eğlendirmek, ikna etmek ve de en önemlisi diğer seyahat içeriklerinden sıyrılmak ve farklı olanı yakalamak durumundasınız.

Bugün seyahat planlaması yapan herkes öncesinde geniş çaplı bir araştırma yapıyor. Kalacak yer, destinasyonda görülmesi gereken yerler, alışveriş imkanları ve restoranlar konusunda bilgi topluyor. İşte bu noktada da seyahat içerikleri büyük rol oynuyor.

Seyahat planlaması yapanların verdikleri kararlar çok büyük ölçüde özgün seyahat içeriklerine ve blogger tavsiyelerine dayanıyor. Eğer seyahat firmanız, web siteniz veya blogunuz için seyahat içerikleri oluşturuyorsanız özgün ve faydalı içeriklere yatırım yapmanız önemli.

Hedef kitlenizi etkilemek için neler yapabileceğiniz konusunda birkaç ipucumuz var:

seyahat-icerikleri-2

1. Renkli Sıfatlar İçeriğinizi Daha Mükemmel Yapmaz!

Diyelim Paris’ten bahsedeceksiniz… veya Berlin’den… ya da New York’tan. Hakkında bu kadar içeriğin var olduğu şehirler hakkında yazmak aslında en zoru. Bir destinasyon ne kadar popülerse, o destinasyon hakkında yazarken kendinizi klişelere kaptırmanız da maalesef o kadar kolay! O yüzden tanımlamalarınızı yaparken “güzel, harika, ilginç” gibi alışılagelmiş sıfatları kullanmaktan mümkün olduğunca kaçının. Onun yerine o destinasyona özgü, orayı daha iyi tanımlayan sıfatlar bulmaya özen gösterin.

… ve unutmayın: Süslü tanımlar, renkli sıfatlar içeriğinizi daha mükemmel hâle getirmez. Bir hikaye, bir bakış açısı oluşturmanız daha önemlidir.

2. Hikaye Anlatın

Hedef kitlenizin sizin yazdıklarınızdan yeni bir şey öğrenmesini sağlamalısınız. Destinasyonunuza ait hikayeler anlatın. Örneğin, Tayland hakkında mı yazacaksınız? Tayland’daki alışveriş imkanlarını anlatırken Tay ipeğinin hikayesinden bahsedebilirsiniz. Ya da Montreal’ı anlatacaksınız. “Neden buz hokeyi bu kadar popüler?” içeriğinizde bunu anlatabilirsiniz. Hikayeler ilgi çekicidir ve okuyucu hikayenin gerisini öğrenmek ister. Merakını uyandırdığınız bir okuyucuyu ürün/hizmetinize yönlendirmek ise daha kolaydır.

seyahat-icerikleri-4

3. Kendi Bilgi ve Deneyimlerinizi Katın

Yazacağınız destinasyona ilişkin İnternet’ten bulduğunuz bilgilerin sizi diğer mevcut içeriklerdeki aynı bilgilere götürme riski vardır. Hatta orada yer alan bir hata sizin de hata yapmanıza neden olur. Eğer içerik hazırladığınız destinasyon sizin de gördüğünüz bir destinasyon ise kendi deneyimlerinize dayanan ve az bilinen bilgileri ekleyebilirsiniz. Okuyucunuzun normal koşullarda İnternet’ten veya kitaplardan erişemeyeceği bu bilgiler seyahat içeriklerinize değer katacaktır.

4. İçeriğinize İnteraksiyon Katın

İçerikleriniz okuyucunuzun katılımına ve eğitimine yönelik olmalıdır. Bu da interaksiyon ve bilgilendirme ile sağlanır. “Deneyimlemek, katılmak, tanışmak, ziyaret etmek, keşfetmek, öğrenmek” kelimelerini içeriklerinizde geçirmek olumlu geri dönüş sağlar. Buna karşılık, “görmek, izlemek” gibi hem klişe hem interaktif olmayan eylemlere mümkün olduğunca az yer verin. Örneğin, Tayland’a ilişkin içerik oluştururken “Mutlaka Tay yemeklerini tadın” gibi jenerik ve katılımcı olmayan bir öneri yerine; okuyucunuza “Tay yemeği nasıl hazırlanır, bunun için nasıl alışveriş yapılır” gibi bilgiler verebilirsiniz.

5. Kendi Bakış Açınızı Oluşturun

Okuyucunuz sizin yazdığınızdan yeni bir şey öğrenmelidir. Onlara heyecan, ilham vermelisiniz. Bunu da ancak sunduğunuz farklı bakış açısıyla verebilirsiniz. Farklı bakış açısı ancak çok pratik yaparak kazanılır. “Bu destinasyonu özel yapan nedir?”, “Burada farklı olan ne var?” onu bulmaya çalışın.

seyahat-icerikleri-3

Seyahat İçeriği Oluştururken Şu Noktaları da Atlamayın:

-Hedef kitlenize sanki o destinasyondaymış hissini verin. Onlara o hissi verebilmek de 5 duyuya hitap edebilmekten geçer. Destinasyona özgü yerel birkaç ifade kullanmak veya yerel dilden örnek vermek de ilgi çekici olabilir.

-Eğer bir destinasyon hakkında genel bir içerik hazırlıyorsanız her kitleye hitap ettiğinizden, her kitle için bir şey önerdiğinizden emin olun. Kimisi gideceği yerde macera arar, kimisi dinlenmek ister, kimisi güzel yemek yemeyi arzular, kimisi için de kültür-sanat aktiviteleri son derece önemlidir.

-Çocuklu ailelere yönelik destinasyonlar veya romantik destinasyonlar gibi eğer spesifik bir içerik hazırlıyorsanız işiniz daha kolay. Ama içeriğiniz sadece destinasyona ilişkin ise hem romantik tatilcileri, hem çocukluları hem de tek başına seyahat edenleri de düşünmeniz ve içeriğinizi hepsine hitap edecek şekilde planlamanız gerekir.

-İmkanınız varsa uzmanlardan ipucu almak, onların tavsiyelerine yer vermek içeriğinize değer katacaktır. Özellikle yerel kişilerden alarak paylaşacağınız bilgiler okuyucu nezdinde güvenilirlik yaratır.

-Bahsettiğiniz destinasyonla ilgili güvenlik sıkıntıları varsa bunları dürüstçe söyleyebilirsiniz. Belki bir anektod yardımıyla anlatmak, doğrudan söylemeye kıyasla daha az rahatsız edici olabilir.

-Bir resim bin sözcüğe bedeldir. İçerikte görsel önemlidir. Artık Ücretsiz Stok Görsel Kaynakları da işinizi oldukça kolaylaştırmaktadır. Örneğin, çölü anlatıyorsunuz. Çölün uçsuz bucaksız görünümünün verdiği hissi veya çöldeki eşsiz gün batımını etkili bir görselden daha iyi ne anlatabilir?

-Başlığınız kısa ama etkili olmalıdır. Okuyucunuz her gün yüzlerce içerik bombardımanına tutuluyor. Onların arasından sıyrılabilmenin ilk yolu başlık seçiminizdir. Başlığınızda yazdığınız konu hakkında yeterli bilgiyi verebildiğinizden ve bunu ilgi çekici şekilde yapabildiğinizden emin olun.

-Okuyucunuza destinasyonu özgün şekilde anlattınız ve onu heyecanlandırmayı başardınız. O halde şimdi “call to action” vakti! İçeriğin sonunda okuyucunuzun bundan sonra atmasını istediğiniz adımları belirtin. Ürün/hizmetinize veya web sitenize yönlendirmeyi unutmayın.

Küçük Bir Hatırlatma:

Seyahat içeriklerinizi daima güncel tutun ve sürekli yenileyin. Google site sıralamanız da bundan etkilenecektir.

Hedef kitlenizin duygularına hitap edebilen, onları daha çok meraklandıran, daha çok keşfetmeye yönelten seyahat içerikleri üretmek tamamen deneyim ve uzmanlık işidir. Dilerseniz içeriklerinizi İçerik Bulutu’nun deneyimli yazar kadrosuna emanet edebilirsiniz. Üstelik artık içeriklerinizi hem “uzman” yazarlarımıza hem de “guru” yazarlarımıza ürettirme imkanına sahipsiniz.

Bizi Takip Edin!

http://www.icerikbulutu.com

https://medium.com/@icerikbulutu

https://twitter.com/icerikbulutu

https://www.facebook.com/icerikbulutu

Daha Önceki İçeriklerimize Göz Atın!

Freelance İçerik Yazarlığının Size Göre Olup Olmadığının Anlamanın 9 Yolu

Dijital Nomad Olmanın Dayanılmaz Hafifliği

Freelance Çalışırken Rutin Oluşturmanın Önemi

İçerik Yazarının Pratik Yazım Kılavuzu

Bir Freelance İçerik Yazarı Bunları Yapmaz!

İçerik Bulutu

Lider bulut tabanlı içerik üretim platformu icerikbulutu.com ; marka, ajans ve kobilere, uzman içerik, içerik pazarlaması çözümleri ve teknolojileri sunar

İlk Yorumu Başlat