Web Sitesi İçeriği Nasıl Hazırlanır?
Anasayfa, hakkımızda, hizmetler, kampanyalar, iletişim gibi statik ya da değişken sayfalarda yer alan metinler, web sitesinin temel içeriklerini oluşturuyor. Peki, web sitesi içerikleri nasıl olmalı bir fikrin var mı? Bir markanın belki de en önemli iletişim kanalı olan web sitesini en doğru içeriklerle güçlendirebilmek için ihtiyacın olan temel ipuçlarını bu içerikte topladık! “Web sitesi içeriği nasıl hazırlanır?” sorusunu birkaç alt başlıkta yanıtladık. Bundan sonrası senin klavyene kalmış.
Araştır, Daha Çok Araştır
İçeriği üretmeden önce web sitesini mutlaka incele. Hatta sosyal medya hesaplarına da göz at. Markanın diline, daha önce yaptığı işlere ve vizyonuna hakim ol. Daha kuruluş tarihini, yaptığı işleri bilmeden hakkımızda içeriği üretemezsin değil mi?
Birazcık Anahtar Kelime Serpiştir
İçerikte kullanman gereken anahtar kelimeleri gelişigüzel kullanma, onları koru. En uygun yerlere, akışı bozmayacak şekilde yerleştirdiğin anahtar kelimeler, hem faydalı hem de SEO uyumlu içerikler üretmeni sağlayacak. Sadece amacının bir markayı en iyi şekilde anlatmak olduğunu unutmamalısın. Web sitesi içeriklerinde hedef kitleye ulaşmaktan daha önemli bir şey varsa o da onları etkilemek. Dolayısıyla ziyaretçilerin anahtar kelime havuzunda boğulmalarına neden olma.
Etkileyici Başlıklar Kullan
Web sitesi içeriği üretirken ara başlık kullanmaktan korkma. Özellikle uzun bir içerik üretiyorsan birkaç ara başlıkla içeriğini daha akıcı, kolay okunur hale getir. Alt metnini doğru bir şekilde özetleyecek alt başlıklar yazman gerektiğini de unutma. Bir de cümle halinde başlık olmayacağını, başlıkların nokta ile bitmeyeceğini söyleyecektik ama gerek yok sanırız.
Brief Metnini Dikkate Al
Elbette markanın senden bazı özel istekleri olacak. Bazı kelimeleri yasaklayıp bazılarına vurgu yapmanı isteyecek. Direnme, inat etme, sana verilen brief metnine sadık kal. Sonunda nasıl da başarılı bir içerik ürettiğini görüp mutlu olacaksın. Hem uzayan revizyon süreçlerini engellemek için de brief ile aranı iyi tutmak zorundasın.
Dengeyi Kur
Çok uzun içerikler internet kullanıcıları tarafından pek ilgi görmüyor. Çok kısa içerikler ise yeterli bilgi aktarmayı engelliyor. Bunun dışında markanın sürekli övüldüğü içerikler yapay görünürken hiçbir avantajın bahsedilmediği içerikler de etkileyici olmuyor. Bu tip ikilemlerde dengeyi kurman çok önemli.
Çok uzun içerikleri biraz kırpıp ara başlıklar, görseller, listeler ile daha kolay okunur hale getirip bir şekilde denge sağlayabilirsin. Markanın tüm özelliklerini öne çıkarmak yerine gerçekten avantajlı durumları, tarafsız bir dille anlatabilirsin. Okuyucu ile biraz empati yapman yeterli.
Bu arada “Bir İçerikte İdeal Uzunluk Nedir?” içeriğimiz de denge sağlamanda faydalı olacaktır.
Kurgunu Sağlam Tut
En iyi web sitesi içerik örneklerine bir göz at. Kurguları ne kadar da muazzam değil mi? İşte bu nedenle senin de sağlam bir kurgu yapman şart. İçeriği üretirken:
- Hangi sayfa için içerik ürettiğini unutmayıp ana başlığa sadık kalman,
- Art arda gelen cümlelerin birbirini tamamlamasına özen göstermen,
- Metnin akışına uygun başlıklar kullanman,
- Giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini okuyucunun etkileneceği bir düzende hazırlaman,
- Birbirini tekrar etmeyen ama okuduğunda sanki birmiş hissini veren akıcı cümleler kurman çok önemli.